DOGA forvalter Utenriksdepartementets reisetilskuddsordning, som skal bidra til at norske designere og arkitekter får mulighet til å presentere arbeidet sitt i utlandet gjennom utstillinger og foredrag.
John Holager, direktør for tjenestedesign i PwC, er medlem av fagutvalget som behandler søknadene. Han mistenker at ordningen er ukjent for mange, særlig innenfor felt som tjenestedesign og interaksjonsdesign.
– Hvis tilskuddsordningen blir eksponert riktig kan vi profilere norsk design og arkitektur enda bedre i utlandet.

Foto: Livework
Mange muligheter
For Holager handler det ikke bare om å gjøre alle aktuelle aktører oppmerksom på at ordningen finnes, han tror også det er behov for veiledning om hva ordningen kan benyttes til. En utstilling kan like gjerne være å kjøre prototyper eller vise frem interaksjonsdesign som å stille ut et møbel, ifølge Holager.
Det må være en ambisjon å være så aktuelle og edgy at vi får stå på scenen også på store konferanser som SXSW.
Innenfor tjenestedesign trekker han frem den årlige Service Design Network-konferansen og engelske Service Design in Government som interessante arenaer å søke reisestøtte til. SXSW er også et alternativ, selv om nåløyet er trangt.
– Men jeg tenker at det må være en ambisjon å være så aktuelle og edgy at vi får stå på scenen også på store konferanser som SXSW.
Holager nevner eksponering i utlandet, utvidet kontaktnett og lokal PR som tre viktige konsekvenser av støtteordningen, og råder suksessfulle søkere til å bruke tildelingen til å skape oppmerksomhet rundt seg og sitt prosjekt.
Viktig med tilstedeværelse
Designer Kaja Solgaard Dahl har fått støtte fra ordningen ved flere anledninger, blant annet for å dra til Cape Town for å delta på Design Indaba-konferansen. Her presenterte hun Tapputi and the Sea. Cape Town Edition, en videreutvikling av duftprosjektet som førte henne til topps i kategorien Formuttrykk og estetikk i DOGAs unge talenter-konkurranse i 2016.

Foto: Frances Marais
For Solgaard Dahl er det viktig og få presentert arbeidet sitt internasjonalt, og som ung designer i oppstartsfasen er økonomisk tilskudd avgjørende.
– Jeg har et ungt studio og som for mange andre i oppstarten går det ikke rundt ennå. Å få hjelp til å dekke noen av reiseutgiftene betyr veldig mye for meg, sier designeren.
I en bransje med stort personfokus er det viktig å være til stede når arbeidene presenteres på ulike arenaer rundt omkring i verden, ifølge Solgaard Dahl.
– Tingene man har laget reiser kanskje rundt på forskjellige steder og man har ikke alltid økonomi til å følge etter. Tilstedeværelse er viktig når man viser arbeidene sine, og hvis man kan få reisestøtte for å representere og presentere seg selv sammen med objektene så er det veldig verdifullt. Det er når jeg har vært ute og møtt folk at det skjer ting.