Påmelding
Om festivalen
Bergen Design Festival går av stabelen fra 22. september til 1. oktober, og i følge arrangørene er årets festival enda bedre enn fjorårets. På programmet står internasjonal designkonferanse, designfrokoster, workshops og spennende arrangementer gjennom hele uken - og det aller meste er gratis og åpent for alle.
Norges eneste designfestival
Festivalen er nå på sitt syvende år, og målet med festivalen er å gi publikum en større forståelse for hva design er og hvordan det påvirker livene våre. Design er ikke bare sterke farger og rare mønstre, men er faktisk med på å takle noen av samfunnets største utfordringer, som for eksempel helsevesenets og velferdsstatens problem når eldrebølgen kommer.
– Bergen Design Festival skal vise publikum hvordan design kan være både nyttig, bærekraftig, innovativt og vakkert, forteller prosjektleder Stine Fantoft Berg.
Borgerlønn og død
Temaet for festivalen er i år «Dare to experiment», og den 26. september kommer flere internasjonale anerkjente foredragsholdere til Bergen for å snakke om nettopp dette - hvorfor tør så få av oss å eksperimentere? Og hva kan samfunnet tjene på at offentlig sektor tør å tenke litt utenfor boksen?
- De fleste vet at den gode innovasjonen kommer av eksperimentering. Derfor ønsker vi å sette lys på akkurat dette temaet, og har invitert mennesker som går foran for eksperimentering og brukerinvolvering som verktøy for å skape nye og bedre produkter og løsninger, sier Berg.
En av de som kommer er Roope Mokka fra Finland. Mokka og hans tenketank Demos Helsinki skal ha mye av æren for at Finland nå regnes som et av de mest innovative landene i verden, og prosjektet deres om borgerlønn har fått oppmerksomhet fra hele kloden - alt fra Forbes til BBC.
- I Norge snakker vi om borgerlønn i teorien, men i Finland testes det faktisk ut i praksis. Det synes vi er interessant, og vi gleder oss til å høre Mokkas innlegg på konferansen, sier Berg.
Design Region Bergen har også invitert Dr. Yanki Lee fra Hongkong til konferansen. Hun kommer for å snakke om sitt prosjekt, «Fine Dying». Ny teknologi gjør det mulig å snu opp ned på tradisjonelle ritualer og oppfatninger rundt død og begravelse, som for eksempel å gjøre asken etter levningene dine om til en edelsten eller diamant. Men få kinesere aksepterer ideen. Hva med oss andre?
Gratis workshops for alle
I tillegg til konferansen, arrangeres Open Design Studios, som er flere interessante workshops og seminarer under festivalen. Arrangementene er gratis og åpne for alle, uansett om du er student, designer eller bare nysgjerrig.
Kårer årets nykommer
Og tradisjon tro, skal årets nykommer kåres og Nykommerstipendet på hele 30 000 kroner skal deles ut under den offisielle åpningen av Bergen Design Festival den 22. september på Lille Ole Bull Scene. De nominerte i år er Heidi Karlsen Aarstad, Marte Stadheim Teigen og Tuva Rivedal Tjugen.
Juryen i år bestod av Bente Irminer fra UiB, Wouter Myny fra Inventas, Maria Valding Seim fra Design Region Bergen, banksjef Vibeke Thomassen Hope fra Sparebank 1 SR-bank og direktør i Design Region Bergen, Monica Hannestad. Årets nykommer er i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank som gir ut stipendet.
Utdrag fra programmet
22.9 kl 8:30 – 10:00 Bergen Design Mornings: Stay ahead of the race
I en verden som stadig endrer seg, hvordan klarer noen bedrifter å alltid ligge et steg foran? Hør fra foredragsholderne Monica Santini, som er adm. dir. i Santini SMS, UiB-professor Olav Kjellevold Olsen og direktør i Æra, Øystein Hagen.
Arrangementet finner sted på Statsraad Lehmkuhl og er gratis og åpent for alle, men krever påmelding.
22.9 kl 15:00 – 16:30: Åpningen av Bergen Design Festival 2017
Trude Gomnæs Ugelstad, direktør i DOGA, og byråd Dag Inge Ulstein fra Bergen kommune åpner festivalen etterfulgt av musikalsk innslag og oppfriskninger i den oppvarmede terrassen til Storm Bar. Utdelingen av årets Nykommerstipend av Sparebank 1 SR-Bank finner også sted her.
Arrangementet finner sted på Lille Ole Bull Scene, men krever påmelding.
25.9 kl 8:30 – 10:00 Bergen Design Mornings: Brilliant Failures
«Ingen fremgang uten feil», sier den nederlandske professoren Paul Iske som innleder festivalens andre designmorgen. Når vi vet at den gode innovasjonen ligger i å eksperimentere, hvorfor våger så få å innrømme feilsteg? I samarbeid med Etablerersenteret og advokatbyrået SANDS, blir viktigheten av å våge å feile, og hvordan en kan redusere risikoen i prosessen utforsket.
Arrangementet finner sted på Lille Ole Bull Scene og er gratis og åpen for alle, men krever påmelding.
26.9 kl 14:00 – 19:00 Bergen Design Conference: Dare to Experiment
Årets designkonferanse utforsker temaet om hvorfor så få våger å eksperimentere. I år kommer flere internasjonalt anerkjente foredragsholdere, som for eksempel med-grunnlegger i den finske tenketanken Demos Helsinki Roope Mokka, som står bak mye av den banebrytende innovasjonen i Finland. Cesar Harada, som står bak den revolusjonerende oljesøl-roboten Protei kommer også.
Arrangementet finner sted i Universitetsaulaen i Bergen. Konferansen krever påmelding og koster 2190,- for samarbeidspartnere, 2790,- for ordinær billett, 2190,- for betalende medlemmer i Design Region Bergen, DesignArena og Bergen Næringsråd og 1185,- for studenter.
27.9 kl 8:30 – 10:00 Bergen Design Mornings: Når staten eksperimenterer
Mange snakker om innovasjon, men få våger å ta det første steget når utfallet fortsatt er usikkert. I norsk statlig sektor skjer det i praksis og sammen med DOGA og Difi får vi lære mer om hvordan på dette frokostmøtet.
Arrangementet finner sted på Litteraturhuset i Bergen og er gratis og åpen for alle, men krever påmelding.
Les mer og meld deg på via nettsidene til Bergen Design Festival.